Izbornik Zatvoriti

Bela buka

                   Knjiga života – zvuk fena

“Bela buka” maskira uznemirujuće svakodnevne zvuke, i na taj način pomaže bebi da se opusti, smanjuje stres kod beba prouzrokovan umorom, spoljašnjim nadražajima kao što su svetla, novi ljudi, novo okruženje i uzbuđenje.

“Bela buka je pojam koji označava mešavinu zvukova određene frekvencije i ponavljanja i to raspon frekvencija je od 20 do 20.000 herca”, objašnjava pedijatar, dr Danijela Todorović.

Ona je, u izjavi Tanjugu, dodala da je naziv “bela buka” dobila jer sadrži čitav spektar raznih zvukova, kao što bela dnevna svetlost ima spektar raznih boja.

Todorović ističe da proizvođača bele buke ima mnogo, među kojima su kućni aparati, ali i zvukovi prirode.

“Od kućnih aparata proizvođači bele buke su usisivač, ventilator, fen za kosu, mašina za veš, mašina za sudove, radio aparati (šuštanje sa radija na frekvenciji koja nije zauzeta)”, kaže dr Todorović i dodaje da su tu i zvuci prirode – šum talasa, dobovanje kiše, cvrkutanje ptica, šuštanje lišća, žubor vode vodopada ili potoka.

Prema njenim rečima, proizvođač bele buke je i motor automobila, koji mogu proizvesti i ljudi – zvuk šuštanja kroz zube kada želite nekoga da utišate ili da umirite bebu.

“Postoje i generatori, takozvane mašine za belu buku koja se “pravi” radi proizvodnje te vrste buke u terapijske svrhe, za regulaciju poremećaja spavanja, maskiranje osećaja zujanja u ušima (tinitusa), oslobađanje od stresa”, ističe dr Todorović i poručuje roditeljima i odraslima da na internetu ) mogu naći snimke sa zvukovima bele buke.

Bela buka naročito može da umiri bebe, jer ti zvuci podsećaju na zvuke koje je beba slušala još u majčnim stomaku, a koji pre svega podesćaju na zvuke cirkulacije krvi kroz krvne sudove, zvuke koji su dopirali iz spoljašnje sredine…

Todorović objašnjava da bela buka maskira sve svakodnevne zvuke koji mogu da uznemire i na taj način pomaže bebi da se opusti, smanjuje stres kod beba prouzrokovan umorom, spoljašnjim nadražajima kao što su svetla, novi ljudi, novo okruženje i uzbuđenje.

“Posle prvog rođendana, postepeno se može isključiti bela buka kao pomagač za bolji san”, poručuje doktorka i dodaju da roditelji, ako primete, da se beba često budi, nastave da koristite belu buku.

Takođe, ističe Todorović, da bi bela buka imala pun efekat za spavanje, potrebno je da traje tokom celog perioda spavanja jer, ako se isključi tokom spavanja, često se dešava da se beba probudi.

“Bela buka može značajno da pomogne za umirivanje bebe kod napada grčeva, a mojoj dosadašnjoj praksi majke su mi često govorile da je njihovu bebu kod napada grčeva posebno umirio zvuk fena, veš mašine ili vožnja kolima”, kazala je Todorović.

Onima koji nameravaju da posete Beč, doktorka preporučuje da posete Kuću muzike u kojoj postoji prostorija u kojoj se može čuti šta beba čuje dok je u majčinom stomaku, a to su jasan, snažan i stalni zvuk protoka krvi kroz majčin krvotok i jaki otkucaji majčinog srca.

Izvor: https://mondo.rs

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje, Psihologija, ishrana, zdravlje