Izbornik Zatvoriti

Biljka koja čisti ceo organizam od toksina

                             Božija apoteka

Samonikla korovska biljka kopriva u narodu je čuvena po lekovitim svojstvima, posebno uzevši u obzir činjenicu da je svaki deo ove biljke dobar po zdravlje – list, koren i seme. Zbog obilja vitamina koji postoje u mladim izdancima ove biljke, u narodu čuvena žara se oduvek koristila kao pomoć kod anemije, upale mokraćnih kanala, sprečavanja upalnih procesa u organizmu.

Još su stari Grci prepoznali lekovitost koprive i koristili je za masaže protiv bolova izazvanih reumom i osteoporozom. Ona se smatra najpoznatijim prirodnim sredstvom koje pomaže protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Delotvorna je i kod dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencem, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate…

Ona pozitivno deluje na problem sa alergijama, prehladom, gihtom, reumom, išijasom, na bolesti jetre, žuči i slezine, kod loša probave, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva.

Kako se prikuplja kopriva?

Kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani pre cvetanja, najukusniji su za jelo i imaju najjače dejstvo. Idealno vreme za berbu lista koprive je proleće i kasno proleće, pre cvetanja, a može se brati i u jesen pre formiranja semena. Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrab, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu.

Ukoliko želite da imate domaću koprivu tokom cele godine, listove koprive možete osušiti u hladovini, na prozračnom mestu, pa tako osušene odložiti u platnene kutiije ili vreće. Koren se vadi u proleće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mestu.

Čaj za čišćenje organizma

Za pripremu čaja za čišćenje krvi i celog organizma potrebno je zagrejati 200 mililitara vode do tačke ključanja. Provrelom vodom naliti nekoliko listova sveže koprive i ostaviti da odstoji u poklopljenoj keramičkoj šolji između 5 i 10 minuta.

Čaj nikako ne sme da se priprema u metalnoj posudi ili šoljici. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mešavinu je potrebno procediti, po želji zasladiti i piti. Čaj od koprive pijte umereno i nikada ga nemojte piti pre spavanja. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.

Izvor: https://www.b92.net

Share
Posted in Psihologija, ishrana, zdravlje