Izbornik Zatvoriti

Border koli – genije među psima

               Border koli – najpametniji pas

Oni su najpametniji među psima, a novinar Gardijana Dejvid Mekendls sproveo je istraživanje koje je nedvosmisleno potvrdilo da je ova rasa zapravo najbolja za čoveka. Odan, mio, neustrašiv, prijatan i veoma prilagodljiv border koli je među rasama koje se najbolje slažu s ljudima.

U Britaniji ima jedan stari vic o čoveku koji je mislio da svog border kolija pošalje kod uglednog trenera pasa ne bi li ga ovaj naučio nekim novim stvarima.

Na kraju se ta njegova želja završila tako što je gazda sam odlazio kod trenera na usavršavanje znanja o psima, a njegov border koli ga je čekao kod kuće.

U ovoj šali leži više istine nego što se to na prvi pogled dâ zaključiti.

Najpametniji psi 

Border koli postoji kao rasa stotinama godina, a čovek isto toliko godina radi na jednom cilju: da ova rasa bude savršen čuvara stada. Zbog toga, border koli je danas visoko energičan pas koji se kreće brže nego što se trač širi.

Intelektualno i instinktivno je nenadmašan. Oni mogu uraditi sve što poželite – i uvek će to uraditi sa čistom peticom. Neko je već jednom rekao da je ova rasa toliko pametna da vam može uzeti novčanik iz džepa, a da to ne primetite. Toliko su neodoljivi da, kad saznate šta su uradili, ne preostaje vam ništa drugo do da se samo nasmešite.

Naravno, džeparanje može biti dobar štos, ali border koli je prevashodno ovčar koji je zadužen za čopor. A ovi psi su u stanju da svoj posao obavljaju beprekorno od trenutka kad sunce izadje, pa sve do sumraka.

Border koli je najbolji čovekov prijatelj

Nedavno je border koli poneo titulu „najboljeg čovekovog prijatelja”. Dobio je najviše ocene zbog inteligencije, poslušnosti i prosečnog očekivanog trajanja života od oko 12 godina.

Ime border kolija

Ovaj pas je dobio ime po oblasti, dolini Borders, na granici između Škotske i Engleske, gde se rasa razvila. Poslednjih godina on služi kao pas za otkrivanje narkotika i eksplozivnih naprava.

Osim za pastirski posao i sportska takmičenja, sve se češće koristi i za pratnju starijih osoba u zdravstvenim ustanovama.

Stiče se utisak da ovaj crno-beli pas koristi snagu svog pogleda kako bi hipnotisao grla stoke, kojima se približava puzeći kao lovački pas. On se drži po strani i predviđa reakcije stada u svim mogućim situacijama.

Border koli je radni pas

Njegov izuzetni njuh omogućava mu da čuva stado bez problema i po najvećoj magli. U Francuskoj, gde su stada zatvorena u toru, njegova uloga se sastoji u odvajanju ovce od ovna ili navođenju stada da promeni pašnjak. Sa zanosom učestvuje na takmičenjima za radne pse.

S obzirom na to da je inteligentan i veoma pažljiv, border koli je posebno prilagođen obuci. Treba ipak nežnije postupati s njim, jer inače može da postane nervozan i uplašen.

S obzirom na veoma izražen nagon za plenom (što je karakteristika svih pastirskih pasa), ovaj pas bez adekvatnog treninga može usvojiti neželjeno ponašanje prema malim životinjama ili prema deci.

Border koli je aktivan pas

Ukoliko ste osoba koja uživa u kretanju, druženju i igri sa psom, border može biti pravi izbor ljubimca. Bićete zapanjeni koliko ovaj pas brzo uči i koliko s uživanjem izvodi naučene trikove, a najbolja nagrada za uloženi trud biće mu trčanje za lopticom ili frizbijem.

Border koli je savršen izbor za zemljoradnike, farmere, rančere, ali i sportiste koji se bave atletikom, na prvom mestu maratonom. Potrebno mu je puno kretanja i stalna mentalna stimulacija. Nije pas za stan, najviše mu odgovara život u dvorištu uz dozvoljen pristup kući. Treba ga četkati jednom do dva puta nedeljno.

Druželjubiv pas

U suštini, on je uravnotežen i mio. Otporan, pokretan i neumoran pas s visokim koeficijentom inteligencije. Dobro se oseća u porodičnom krugu, a posebno na selu. Druželjubiv je i odan pas koji se vrlo retko prepušta maženju. Veoma je odan svom gazdi, ali je nepoverljiv prema strancima. Međutim, nije agresivan. Vežba je za njega od životnog značaja.

Izgled border kolija

Border koli ima dosta dugačku i jaku njušku, uši prave ili polupodignute. Oči su mu smeđe, i to posebno živog pogleda. Vilica mu je snažna, a zubi čvrsti, makazasti. Mišićav i elegantan, ovaj pas ima proporcionalno telo i stiče se utisak da može brzo da se kreće, ali ne treba da ima nervozno držanje. Dlaka je srednje duga, gusta, poddlaka je blaga i zgusnuta, a stvara inače bujnu grivu i pantalone.

Autor: Ivana Labović

Izvor: petmagazine.rs

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje