Izbornik Zatvoriti

Brandenburška kapija

                     Knjiga života – kapija

Jedan od najprepoznatljivijih i najimpozantnijih spomenika u Nemačkoj je Branderbuška kapija, nekada simbol podeljene nemačke nacije tokom hladnog rata, a sada simbol najjače ekonomske sile Evrope posle pada Berlinskog zida. S punim pravom postavljena u samom centru Berlina, izgrađena je kao posveta miru 1791. godine, u klasičnom stilu sa 12 stubova.

Brandenburška kapija leži na otvorenom i prostranom Pariskom trgu(Pariser Platz) i jedini je spomenik koji je ostao netaknut u savezničkom bombardovanju Berlina na kraju Drugog svetskog rata, iako je sam trg posle toga preuređivan kako bi opet zadobio svoj prethodni slavni izgled. Kočija koju vuku četiri konja nije uvek bila na “udobnom” položaju na vrhu spomenika.

Kada je Napoleon osvojio Prusku, 1806. skinuo je taj ogromni kip i odneo ga u Pariz, ali Pruska ga je brzo vratila na mesto kada su 1814. godine srušili Napoleonovu vlast i ušli u Pariz.

Pored toga što ovaj spomenik leži u blizini brojnih odličnih restorana i fascinantnih muzeja, treba ga posetiti i zato što se nalazi u srcu mesta s kojih su svet obišle neke od najjačih medijskih slika. Snimak Nemaca koji se grle na vrhu Berlinskog zid u novembru 1989. godine, a u pozadini je kapija, postao je simbol kraja hladnog rata. Brandenburška kapija je službeno otvorena malo kasnije, 22. decembra, kada je zapadonemački kancelar Helmut Kol (Helmut Kohl) prošetao kroz nju kako bi se susreo s premijerom Istočne Nemačke Hansom Mudrovom (Hans Moodrow).

Kapija ima “sobu tišine”, gde možete sesti i razmišljati o istorijskim trenucima koji su se tu dogodili, ili se samo odmoriti od razgledanja. Pazite samo da ne kupujete komade Berlinskog zida koji se prodaju u okolini Brandenburške kapije, jer je većina njih lažna. Bolje vam je da prošetate malo dalje do raskrsnice ulic Friedrichstrasse i Zimmerstrasse i da vidite prave očuvane ostatke Berlinskog zida. Do Brandenburške kapije lako se može doći podzemnom železnicom, s koje silazite na stanici Unter den Linden.

Izvor: https://www.krstarica.com 

 

Share
Posted in Svet, inspirativno