Izbornik Zatvoriti

Čovek koji je spasao milione života

Pariz - grad velikih ljudi
                                   Sena – Pariz

Davne 1842. godine jedan mladi student pariske visoke škole “Ecole Normale Superieure” želeo je da se prošeta pored reke Sene. Dan nije bio pogodan za šetnju jer je kiša kupala ulice grada svetlosti, jesen je pokazivala svoje pravo lice.

Mladić nije mario za vremenske prilike, želeo je da malo razbistri glavu i sredi misli. Taj deo oko reke mu je bio posebno drag jer se u blizini nalazio lep park.

Šetajući tako sa svojim mislima bez fokusa, okliznuo se i upao u vodu. Veliki šok iznenadne situacije ga je paralisao, tako da ga je reka „valjala“ . Glava mu je bila čas ispod vode, čas iznad.

Na njegovu “sreću” dva mlada radnika koja su tu nešto radila videvši sve to, skočila su u prilično nabujalu i hladnu reku da ga spasu. Bila je to velika borba jer mladi čovek je pored svega bio i neplivač.

Strah se pretvorio u paniku koja je postala glavni neprijatelj njegovim spasiocima. Naišli su još neki ljudi, i uz veliku borbu sa rekom uspeli su da nekako prigrabe mladića, i izvuku ga napolje.

Medjutim, ona dva momka koja su dala sve od sebe, nisu bila te sreće. Njih je reka savladala.

Okupljeni su pomagali mladom čoveku da dodje sebi od šoka pokrivši ga nekim kaputom, ali žaleći za onom dvojicom što izgubiše svoje živote.

Neko je onako tužno rekao: „Kakva je ovo pravda? Dva života odoše za jedan. Zašto?”

Posle izvesnog vremena isti taj mladić tada zreo i formiran čovek, baveći se time čime se bavio, spasao je milione drugih života.

Mladić koji je spasen toga dana zvao se – LUJ PASTER.

Autor: Dragan Tepavac

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje, Svet, inspirativno