Izbornik Zatvoriti

Čudo Božije – kolibri

              najmanja ptica na svetu – kolibri

Kolibri, najmanja ptica na svetu, može da lebdi u vazduhu. Jedine ptice koje lete unazad su kolibri. Iako im telo nema više od dva grama, one mogu da lete brzinom od 100 km na čas i da pri tom zamahnu krilima i do 80 puta u sekundi. Koriste 20 puta više kiseonika nego jedan vrabac koji je za njih pravi džin, pa kolibri stoga udahne vazduh 300 puta u minutu. Ova ptičica može videti ultravioletno svetlo! Kada lebdi u mestu, krilima maše 100 puta u sekundi.

Naizgled krhki kolibri jedno je od najjačih bića u životinjskom carstvu, jer oko 330 vrsta uspeva da opstane u različitim i ponekad surovim predelima: od Aljaske do Argentine, od pustinja Arizone do obala Nove Škotske, od brazilskih nizijskih šuma do snežne granice na više od 4.500 m u Andima!

Kolibri ima veoma dugačak jezik, rasečen na dva dela, i pije nektar kao mače mleko, lapćući ga udarcima jezika trinaest puta u sekundi.

Najmanja ptica na svetu, kolibri, u toku dana obiđe oko 2.000 cvetova, a ako se nađe na rascvetalom drvetu, može oprašiti 27 cvetova za jedan minut! Najveća brzina kolibrija kojom se obrušava u pomoć svojim ptićima dostiže i 100 km na sat.

Kolibriju noge služe samo kao pribor za sletanje; on nikada njima ne skakuće, niti hoda. Čak i kad se samo okreće na grančici ili se za centimetar pomera u stranu, on se služi krilima!

Srce kolibrija, veličine zrna graška, prosečno otkuca 500 puta u minutu!

S masom manjom od dva grama, među kolibrijima je najmanji Helenin kolibri sa Kube, a najveći je veliki kolibri težak 23 grama!

Jezik kolibrija palaca i do 13 puta u sekundi! Ramena kost kod kolibrija može se okretati više od 180 stepeni u ramenom zglobu, omogućavajući im trenutnu promenu smera. Najmanji kolibriji mogu zamahnuti 80 puta u sekundi i nakratko ubrzati do gotovo 100 zamaha krilcima u sekundi!

Uprkos svojim letačkim sposobnostima, kolibri 80 posto svog života provede u mirovanju. Najmanje jaje od svih ptica ima jamajčanski kolibri. Dva jajeta su bila dužine od 10 mm, a težila su 0,365 i 0,375 grama.

Kada miruje, srce kolibrija otkuca 500 puta u minuti.

Crvenogrli kolibri prilikom leta u mestu mora 54 puta u sekundi da zamahne krilima, za cik-cak let potrebno je 75 zamaha, a pri ovom letu koji dostiže brzinu od oko 80 km na sat čuje se zujanje. U vreme svadbenih letova, koji se sastoje od visokih uzleta i obrušavanja i ostalih vazdušnih akrobacija svadbenih igara, zamasi krila mogu dostići 200 puta u sekundi!

Kolibri se hrani cvetnim nektarom, postavlja se uspravno iznad odabranog cveta i za to vreme po nekoliko puta uranja jezik u unutrašnjost cvetne čašice, ali nikada ne sleti na cvet!

Kolibriji mogu leteti u bilo kom smeru, levo, desno, gore, dole, čak i unazad! Gnezdo ptice kolibri je kao naprstak.

Izvor: https://www.politika.rs

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje, Religija i život