Izbornik Zatvoriti

En Hodžis – žena koju je udario meteor

       Knjiga života – meteor

En Hodžis je 30. novembra 1954. godine dremala pošto je supruga ispratila na posao. U jednom trenutku čula je tresak, soba se napunila prašinom i osetila je bol u stomaku. Na podu je videla crni kamen…

Tog dana, gradić Silakogu, “mramorni grad”, u Alabami, pogodio je meteorit. En je pozvala policiju i vatrogasce, a stigli su i eksperti iz Vazduhoplovnih snaga da utvrde šta se dogodilo.

“Kamen” težak 3, 8 kilograma oduzet je Hodžisovima. Identifikovan je kao hondrit, sa malim granulama minerala i mnogo gvožđa i nikla.

Doleteo je brzinom od 200 kilometara na čas i pre pada na kuću se prepolovio, tako da je njegov drugi deo nađen u blizini. En Hodžis je postala “zvezda” koja je izjavila da ju je “sam Bog pogodio” i da želi da ga zadrži.

Eksperti su procenili da je verovatnoća da nekoga pogodi meteor veoma mala, zapravo nikakva, i izražava se sa jedan na 1,6 miliona.

“Veća je šansa da vas uhvati tornado ili grom u istom trenutku, nego da vas udari meteorit”, izjavio je Majkl Rejnolds, astronom sa Državnog koledža na Floridi.

Jedina osoba na svetu koju je pogodio meteor

En je prva i jedina osoba na svetu koju je pogodio meteor, i “svemirski predmet” im je vraćen. Međutim, vlasnica kuće Birdi Gaj, smatrala je da meteorit pripada njoj, pa su posle suđenja morali vlasnici da isplate isplate 500 dolara.

Nakon bezuspešnih pokušaja da prodaju meteorit, poklonili su ga Muzeju za istoriju prirode Alabame.

U isto vreme, njihov komšija Julijus Kempis Mekini pronašao je sličan kamen, prodao ga i od novca kupio kuću i automobil. Na kraju je i taj meteorit završio u muzeju Smitsonijan.

Za razliku od njenog komšije, En je umrla siromašna. Razvela se 1964. godine, razboleli su joj se bubrezi, i umrla je u lokalnom staračkom domu sa samo 52 godine.

Izvor: https://www.b92.net

Share
Posted in Svet, inspirativno