Izbornik Zatvoriti

Fontana di Trevi

Fontana za spas sveta.
                       Fontana za spas sveta

„Svi putevi vode u Rim“ je stara latinska izreka čije reči ne blede skoro tri hiljade godina. Rim je bio centar nekada moćnog Rimskog carstva, a njegove monumentalne građevine i danas su tihi svedoci burne istorije ovog grada i carstva, pred kojim je poklekao svet.

Možemo slobodno reći da je grad Rim jedan veliki udžbenik istorije, i zato je mnogim ljudima interesantan kao turististička destincija. Ovu prestonicu rado posećuju romantične duše, kao i ljubitelji kulturnih manifestacija. Neki ga nazivaju prestonicom sveta, neki „večnim“ gradom, ali ono što je sigurno je da je Rim grad fontana, ima ih oko 280.Najinteresantnija, najlepša, kraljica svih rimskih fontana, svakako je Fontana di Trevi. „Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka u Rimu“, sagrađena je u 18 veku. „Ime je dobila po reonu Trevi. Visoka je 25.9 metara i široka 19.8 metara. Arhitekta fontane je bio Nikola Salvi“.

Ono što ovu fontanu čini posebnom je legenda koja se vezuje za nju. Naime, po toj legendi svaki stranac koji baci novčić u fontanu, sigurno će se ponovo vratiti u Rim.

Da li znate koliki je pokretačka moć jedne legende, jedne želje, jednog novčića i mnogo turista izražena u evrima na godišnjem nivou koji se pronađu u Fonatani di Trevi? Verovali ili ne oko 700000 evra.

Lokalnom stanovništvu strogo je zabranjeno uzimanje para iz ove fontane. Svake dve nedelje fontana se prazni, novac iz nje uzimaju radnici koje kontroliše policija. Deo prikupljenog novca ide u gradski budžet, a ostatak se daje humanitarnoj organizaciji Karitas.

Fontana di Trevi je primer svima kako može mnogo da se uradi ako svi uradimo po malo.

Za globalne i lokalne društvene probleme materijalne ili duhovne prirode postoji univerzalni ključ koji može otključati svaku bravu i otvoriti vrata sreće, a taj ključ se nalazi na rimskom trgu i zove se Fontana di Trevi.

~ Darko Rašeta

 

Share
Posted in Blog