Izbornik Zatvoriti

Geotermalna pekara

             Knjiga života – geotermalna pekara

Stanovnici Laugarvatna geotermalnu energiju koriste za kuvanje, kao i grejanje svojih domova najmanje stotinu godina. Neki od njih, dosetili su se kako od tradicije naprave atrakciju, pa tako gosti hotela i turisti mogu da uživaju u doručku na plaži s termalnim izvorima koja je ujedno i pekara.

Krenete li u šetnju obalom jezera Laugarvatn na Islandu osim crnog peska, mirisa sumpora i vruće vode koja izvire iz tla naići ćete na još pokoju zanimljivost.

Na primer, možete da vidite ljude kako uzimaju lopatu i kopaju dok ne iskopaju gvozdenu posudu, vruću od kipuće vode.

Ispod poklopca, dobro umotana u foliju nalazi se vekna mirisnog raženog hleb. Mesta na kojima se peče tradicionalni rúgbrauð prepoznaćete po naslaganom kamenju razasutom oko jezera ispod kojeg stoji 24 sata. Mekan, ali čvrste teksture i pomalo sladak hleb može se isprobati na jednoj od tura koje vode do geotermalne pekare. Isečeni parčići hleba se premazuju domaćim islandskim maslacem i jedu s dimljenom pastrmkom ulovljenom na jezeru.

Nekada neplodna regija Islanda, Laugarvatn je vremenom postao popularna stanica duž slavnog Zlatnog kruga koji privlači posetioce gromoglasnim slapovima i šištavim toplim izvorima. Čuda prirode na ovom kraju mogu da zahvale položaju između dve tektonske ploče čijim sporim širenjem magma i plinovi izlaze na površinu, pa služe kao gorivo vulkana i vrućih izvora.

Stanovnici Laugarvatna geotermalnu energiju koriste za kuvanje, kao i grejanje svojih domova najmanje stotinu godina. Neki od njih, dosetili su se kako da od tradicije naprave atrakciju, pa tako gosti hotela i turisti mogu da uživaju u doručku na plaži s termalnim izvorima gde se peče hleb. Recepti za rúgbrauð nisu tajna pa oni koji žele da ga naprave kod kuće i sami mogu da umese testo od mešavine običnog i raženog braška, mleka,šećera, praška za pecivo i soli.

Ono što tom specijalitetu daje posebnu čar jeste upravo temperatura i vreme pečenja u vrelom pesku 30 centimetara ispod površine. Na toj dubini temperatura izvora je oko 95 stupnjeva Celzijusovih.

Laganom pripremom hleb dobija karakterističnu teksturu, a šećer i raž razvijaju bogate arome i ukuse. No ponekad hleb ne uspe. To se događa kada naraste nivo vode u jezeru zbog otapanja glečera i poplavi plažu, a hleb se pretvori u”pretvori u juhu”.

Izvor: b92.net

Share
Posted in Svet, inspirativno