Izbornik Zatvoriti

Hrišćanstvo – od sumraka do svitanja

Kapadokija.
                    Gde su živeli prvi hrišćani?

Kapadokija je jedna od najlepših oblasti u Turskoj. Ovaj epitet je dobila zahvaljujući mnogobrojnim podzemnim gradovima koji su postali jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Turske, jer se reka turista sliva u iste svake godine. Najpoznatiji takvi gradovi su Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli.

Hrišćanstvo je jedna od tri najveće monoteističke religije i nastalo je u prvom veku na tlu velikog Rimskog carstva. Procenjuje se da ovu veru trenutno ispoveda oko 2,1 milijardi ljudi. Ona nije uslovljena kontinentom, bojom kože, jezikom, kulturom…

Biti hrišćanin danas je potpuno uobičajena pojava, čak poželjna jer ono propagira vrednosti koje je poželjno da svaki čovek poseduje i praktikuje u svakodnevnom životu.

U Galatima poslanici 5, 22-23 otkrivamo koje su to vrednosti temelj hrišćanstva: “A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, krotost, uzdržanje; na to nema zakona.”

Da li možete da zamislite da su nekada Hristos i hrišćani bili neprijatelji broj jedan?

Ni kriv ni dužan, Isus Hristos osuđen je da visi na krstu između dva razbojnika kao najveći zločinac i umre mučeničkom smrću. Dok se satima borio da propinjanjem o eksere uzme svaki dah, gledao je razjarenu masu koja kao da je jedva čekala da se on susretne sa neizbežnom smrću.

Ista sudbina zadesila je i prve hrišćane, a duh netolerancije prema onima koji su ispovedali ovu veru bio je uvek prisutan u nekoj formi, sve do danas, sa tendencijom da se nikada ne izgubi. Danas je to svedeno na verbalno maltretiranje od strane onih koji ne podržavaju hrišćansku doktrinu i stil života.

Ko je gradio gore pomenute podzemne gradove i zašto?

Pronađeni podzemni gradovi su izgrađeni na neverovatnih pet nivoa. Oni su služili kao sklonište od bandita i prirodnih nepogoda, ali i kao sigurno mesto za duhovni život.

Početkom nove ere na ovom području su počele da niču crkve i manastiri koje su gradili hrišćani bežeći od progonstva Rimljana.

Nekada su hrišćani živeli u podzemnim tunelima, gradovima stenama, a danas u vilama i velelepnim zgradama. Istaknute predstavnike ove religije gledamo na najvažnijim televizijama širom sveta. Oni su često označeni kao duhovne vođe mnogobrojnih naroda i istaknuti su članovi društva, koje poštuju vlasti.

Šta se to desilo da hrišćani izađu iz “rupa” u “nebodere”, što, svakako, nema u potpunosti lošu konotaciju?

Kuda ide hrišćanstvo? Da li je ono postalo trend kojeg se setimo kad nama odgovara ili način života, što jeste prvobitna zamisao njenog osnivača, Gospoda Isusa Hrista?

Nešto što je bilo omraženo postalo je opšteprihvaćeno. Najvažnije pitanje koje savremeni čovek treba da postavi sebi jeste da li sam ja dobro razumeo suštinu hrišćanstva?

Ako želiš da budeš istinski hrišćanin, pogledaj život i rad Gospoda Isusa Hrista jer on daje odgovor na pitanje ko je pravi hrišćanin.

~ Darko Rašeta

Share
Posted in Blog, Religija i život