Izbornik Zatvoriti

Kakve su ti misli, takav ti je život

Moć ideje.
                                 Moć ideje.

Kada je Mojsije – veliki vojskovođa i zakonodavac – izašao pred faraona Ramzesa drugog, jednog od najmoćnijih vladara koga je ova planeta imala, sa naredbom da oslobodi njegov narod ropstva, niko ga nije uzimao za ozbiljno. U početku on se osećao nesposobnim da odgovori na direktni poziv Svevišnjeg jer sebe nije smatrao dovoljno sposobnim da izvrši tako veliki zadatak i bude oslobodilac jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva.

Postoji jedna engleska poslovica koja u originalu glasi: “Be careful what you wish”, odnosno u prevodu: “Budi oprezan šta želiš” jer te želje ti se mogu i ostvariti.

Mojsijeva želja se ostvarila, ali čitav njegov život je bio muka jer je vodio nezahvalan narod do zemlje koja im je bila obećana, u koju on nije ušao zbog tog istog naroda.

Prosečnom čoveku u toku samo jednog dana prođe hiljade misli kroz glavu. Većine njih se kasnije ni ne setimo.

Tako je i sa željama. Svakakve želje nam padaju na pamet. Mnoge su često i kontradiktorne.

Zamislite kako bi to izgledalo kada bi nam Svevišnji ispunio sve želje, ne samo nama, nego svima? Ovaj svet bi se raspao u roku od pet minuta.

Naravno, mi imamo i dugoročne želje. Imamo i jake želje koje su nam bitne, koje su na višem nivou od prolaznih, trivijalnih želja našeg uma.

Problem je što ne znamo zaista kako da se dubinski usredsredimo na te želje, na takav način da doživimo njihovo ostvarenje. Jako je teško ostvariti fokus uma.

Istorija dvadesetog veka beleži da su postojale dve osobe koje su tu veštinu usavršile do maksimuma ljudskog potencijala. Rezultati njihovog delovanja to potvrđuju.

Te dve osobe su bile Gandi i Hitler. Čudno, zar ne? Veliki paradoks na prvi pogled, ali u suštini nije.

Nebitno je na šta se usresređujete, bitan je način na koji to radite. Većina ljudi dopušta da ih misli “šamaraju” kao što talasi “šamaraju” stene, dok su ova dva čoveka koji su dobrim delom obeližili 20. vek uspeli da zagospodare svojim mislima I da ih fokusiraju u jednu unapred zamišljenu – ciljanu tačku poput lasera.

Tako je i u prirodi. Sunčevi zraci padaju na živo i neživo potpuno podjednako, ali ukoliko uzmemo lupu, dešava se nešto neverovatno. Kada lupom fokusiramo te zrake u jednu tačku, dobićemo neverovatnu energiju koja može da izazove požar…

Ljudski um je poput instrumenta a misli su kompozicija koju naš ume reprodukuje. Kakvo će “delo” izaći iz našeg uma najviše zavisi od toga ko ili šta je naša inspiracija.

Ako inspiraciju pronalazimo u Bogu i dobru, naš um će biti poput Gandijevog, dok je Hitler primer kuda zlo i negativizam mogu odvesti pojedinca i svet.

“Ono što vodi i vuče svet, nisu lokomotive, nego ideje” lepo je primetio Viktor Igo.

Neka tvoj um bude okrenut pravom izvoru kako bi tvoje ideje donele dobro tvojoj okolini i tebi samom.

Autor: D.P.

Share
Posted in Religija i život