Izbornik Zatvoriti

Ko je izdao Anu Frank?

          Knjiga života – Ana Frank

Istraga holandskih vlasti o izdaji Ane Frank identifikovala je osumnjičenog za smrt jedne od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta.

Njeno skrovište je otkrio jevrejski notar Arnold van der Berg, prema tvrdnjama tima u kojem se nalazio penzionisani agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Vinsent Pankok i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za analizu podataka, prenosi agencija Rojters.

Više od 75 godina nakon što su nacisti upali u njeno skrovište u Amsterdamu, istraživači su zaključili da je “vrlo verovatno” da je Van den Berg odao porodicu Frank kako bi spasao sopstvenu porodicu, rekao je član istraživačkog tima Piter van Tvisk za dnevni list “NRC njuzpejper”.

Kako je saopšteno, pokušaj identifikacije izdajnika nije imao za cilj da dovede do krivičnog gonjenja, već da reši jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija u Holandiji tokom Drugog svetskog rata.

Korišćenjem tehnike analize velike količine podataka sastavljena je glavna baza podataka sa listama nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Desetine scenarija i lokacija osumnjičenih vizuelizovano je na mapi da bi se identifikovao izdajnik, na osnovu saznanja o mestu skrivanja i motivu.

Nacisti su Anu pronašli 4. avgusta 1944. godine, posle dve godine skrivanja.

Mip Gis, jedna od onih koji su pomagali ovoj porodici, čuvala je Anin dnevnik na bezbednom mestu, sve dok ga Anin otac Oto nije objavio 1947. godine, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen u svojoj 15. godini.

Njen dnevnik je pročitalo više miliona čitalaca širom sveta i preveden je na 60 jezika.

Izvor: https://www.b92.net

Share
Posted in Religija i život