Izbornik Zatvoriti

Lepota polarne svetlosti

Polarna svetlost
                               Aurora borealis

Aurora Polaris je prirodna svetlost na nebu koji se najčešće javlja u blizini Zemljinih magnetnih polova. Manifestuje se kroz pramenove svetlosti raznih boja. Uglavnom je zelene, ljubičaste ili crvenkaste boje. Pojavljuje se tokom cele godine, ali, najveća aktivnost se može očekivati tokom prolećne (21.mart) i jesenje (23.septembar) ravnodnevnice.

Pošto zemlja ima dva pola, postoje i dve vrste ove svetlosti: Aurora borealis, polarna svetlost koja se javlja na severnoj Zemljinoj polulopti i ona koja se javlja na južnoj Aurora australis.

Obe aurore su istog porekla i nastaju na isti način.

Kako nastaje aurora?

Aurora se javlja ili kao „difuzno svetljenje“ ili kao „zavesa“ koja se širi u pravcu istok-zapad. Svaka „zavesa“ sastoji se od brojnih paralelnih zrakova. Oni su usmereni u pravcu magnetnog polja, što dovodi do toga da je aurora uslovljena Zemljinim magnetskim poljem.

Poznato da je izazivaju elektroni sa energijama u opsegu 1-15 keV, tj. elektroni koji su ubrzani naponom od 1000 V do 15.000 V.

Priča počinje na Suncu. Sunce, u svom jezgru ima ogromnu energiju. U njemu je temperatura viša od 14 miliona stepeni Celzijusovih. Polarna svetlost nastaje kada Sunce oslobodi svoje solarne vetrove prepune naelektrisanih čestica ka Zemlji. One koje se odbiju o polove i skrenu ka našoj atmosferi, reaguju s naelektrisanim slojevima koji se zovu Van Alenovi pojasevi.  Tada nastaje magičan prizor na nebu.

Gde se može videti?

Polarna svetlost traje 15-40 minuta. Može se ponavljati svakih 2-3 sata.

Mesta na kojima najčešće možete videti Auroru Borealis su: Severni pol, Grenland, Skandinavija, sever Finske, Sibir i Aljaska.

Auroru Australis može videti samo na Južnom polu. Polarna svetlost se može videti i iz svemira, a NASA. je poslala nekoliko letelica samo radi izučavanja ovog fenomena.

Izvor: https://www.putomani.rs

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje, Svet, inspirativno