Izbornik Zatvoriti

“Najbolja prijateljica Ane Frank” – osvrt na film

               “najbolja prijateljica Ane Frank”

Pogledao sam film “My best friend Anne Frank.“ Holandski film iz 2021. godine koji govori o prijateljstvu između Haneli Goslar i Ane Frank, a priča je ispričana iz Hanine perspektive. “Film je baziran na sećanjima i uspomenama na Anu Frank: “Odraz prijatelja iz detinjstva” koju je napisala američka autorka Alison Lesli Gold. To je prvi holandski film o životu Ane Frank.”

U filmu je Ana Frank prenaglašeno prikazana kao provokativna mlada osoba kojoj je čulnost centar života. Mislim da je to urađeno namerno kako bi film bio gledaniji i promovisale se neke pogrešne stvari. To, ipak, ne može oduzeti filmu na vrednosti jer Ana Frank je vrednost.

Film ima jaku poruku i poučan je. Koliko su prijatelji važni u životu, najbolje se vidi u životu Ane Frank. Jedan dijalog iz filma je toliko jak da i danas razmišljam o njemu. Haneli teši Anu rečima da će Bog videti i intervenisati. Na to joj Ana odovara: “Zašto to ne učini više?” Zašto Bog nije spasao Anu Frank?

Bog dopušta stradanja jer ona nisu posledica njegovog delovanja, već posledica greha, delovanja iskvarenog čoveka nadahnutog sotoninim uticajem.

Žrtva Ane Frank to najbolje pokazuje jer da nije njene žrtve i dnevnika, ne bismo shvatili surovost holokausta. Da Hristos nije umro na krstu, ne bismo shvatili koliko je greh poguban.

To su nesavršeni odgovori, ali bolje nemam. Ako neko ima bolje odgovore nek ih podeli.

Da nije bilo žrtve Ane Frank i njenih “tragova”, ne bismo shvatili ko je Bog, a ko Sotona.

~ D.R.

Share
Posted in Blog, Svet, inspirativno