Izbornik Zatvoriti

Najdublja reka na svetu – Kongo

                     najdublja reka na svetu

Najdublja reka na svetu Kongo nalazi se na afričkom kontinentu! Ujedno je sa svojom dužinom od 4.700km druga najduža reka Afrike (posle reke Nil)i jedina je reka koja prelazi ekvator dvaput…

Izvor reke Кongo se nalazi u savane u Zambiji, na nadmorskoj visini od pet stotina kilometara od Mumena naselja. Samo ime reke Кongo potiče od Кongo kraljevstva koje je bilo locirano na južnoj obali reke. Кraljevstvo je imenovano po svojoj Bantu populaciji, koja se u 17. veku nazivala “Esikongo.”

Sliv reke Kongo drugi je najveći na svetu (nakon reke Amazon). Sliv reke Кongo, koji pokriva ukupnu površinu od 3.800 000 km² i čini 13% cele Afrike, odnosno pokriva teritoriju veličine Indije. Od reke Kongo zavisi život 75 miliona ljudi,među njima je oko 150 različitih etničkih grupa. U slivu reke Kongo živi više od 10.000 vrsta tropskih biljaka, od kojih 30% ne postoji nigde drugo u svetu.

Unutar toka reke Kongo nalazi se preko 4.000 rečnih ostrva od kojih je više od 15 dužih od 16 km. Upravo zbog ovih ostrva neki delovi toka nisu plovni. Skoro 400 km Кonga nije plovno, razlog tome su osim ostrva i zbog mnogobrojni vodopadi.

Reka Kongo je toliko duboka da do nekih njenih delova ne dopire svetlost! Najdublji delovi reke Kongo dostižu i do 220 metara ispod površine vode.Tako da je ponela titulu najdublje reke na svetu! Ova dubina čini reku Кongo oko 64 metra dublju od druge najdublje reke na svetu, Jangce u Кini

Koliko je reka Kongo duboka otkrio je jedan neobičan detalj koji je privukao pažnju naučnika, bila je to mrtva riba!

Pre 10-ak godina uočena je bleda i slepa riba, čiji je nedostatak pigmenta podsećao na pećinske životinje. Međutim, u reci Kongo nema podvodnih pećina. Ispostavilo se da je riba stradala od naglog smanjenja vanjskog pritiska pri čemu se stvaraju mehurići u krvnim žilama.

Proučavajući donji tok reke u kom je riba pronađena, otkriveno je čitavo bogatstvo ribljih vrsta koje su evoluirale kako bi se prilagodile dubokoj reci i njenim jakim strujama. A otkriveno je i kako je upravo Kongo najdublja reka na svetu

Zbog svoje jedinstvene “anatomije” reka Kongo podeljena je u tri dela: gornji, srednji i donji Kongo.

Gornji čine brze pritoke, srednji je uglavnom mirnijeg toka, dok donji ima mnoštvo tesnaca i slapova, zbog čega može biti opasan. Kako je srednji tok dugačak oko t 1.000 kilometara i prolazi nedaleko od većih gradova, brojni stanovnici ga koriste za prevoz čamcem.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share
Posted in Svet, inspirativno