Izbornik Zatvoriti

NAMIRNICE KOJE SU VAŠEM ORGANIZMU NAJPOTREBNIJE

                               hrana i zdravlje

Od pamtiveka, učene glave i medicinari traže načine da produže životni vek, a brojni dokazi ukazuju da kvalitet život igra vepma važnu ulogu u tome. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da je tajna dugovečnosti povezana  sa zdravljem creva, jer je njihova uloga je da se izbore sa brojnim neprijateljima, mikrobima kojima smo svakodnevno izloženi a koji izazivaju bolesti. 

Istraživači su identifikovali četiri načina koja mogu da pomognu da se “preokrene” starenje creva i poboljšaju šanse da doživimo duboku starost.

Mikrobiom creva, koji se sastoji od skupa gena koji čine mikrobiotu, počinje da se razvija pre rođenja. Pokazalo se da brojni faktori uništavaju crevni mikrobiom, uključujući antibiotike.

Tim istraživača sa Instituta za sistemsku biologiju u Sijetlu otkrio je da se mikrobiom creva menja s godinama, da je sve “raznovrsniji”. Autori su identifikovali tri ključne bakterije koje doprinose zdravom starenju. Zaključili su da ukoliko je manja količina bakterija “bacteroides”, a više “akkermansia” i “christensenella” povezano sa boljim metabolizmom šećera i masti, smanjenjem upala i generalno optimalnom telesnom težinom. 

Pa tako su izvojili četiti ključne stvari koje pomažu da “naselite” creva bakterijama koje povećavaju šanse za dug život.

Povrće

Lisnato povrće posebno sadrži određene šećere koji mogu da podstaknu porast zdravih crevnih bakterija. Prema “Hopkins Medicine”, visok unos vlakana i zelenog lisnatog povrća pomaže da se stvori idealan crevni mikrobiom.

Fermentisana hrana

Nedavna istraživanja pokazala su da fermentisana hrana može da promeniti sastav milijardi bakterija koje se nalaze u crevima. Pokazalo se da namirnice poput jogurta, kefira, kiselog kupusa, kim-čija i kombuhe smanjuju upale u celom telu.

Probiotici

Većina dostupnih suplemenata sadrži bakterije iz porodica “lactobacilli” i “bifidobacter”, zbog sposobnosti da opstanu u kiselom okruženju želuca.

Prebiotici

Uzimanje prebiotika kao suplementa može da pomogne u jačanju imunološkog sistema, koji se nalazi u crevima, što pomaže u borbi protiv infekcija.

Izvor: https://mondo.me

Share
Posted in Psihologija, ishrana, zdravlje