Izbornik Zatvoriti

Njujork – Central Park

New York City
               New York City – Central Park.

Zelena oaza u sred Manhatten-a. Omiljena i lokalcima i reci turista koji konstantno dolaze u NY. Prostire se od 59. do 110. ulice po dužini, što iznosi oko 4km i od Pete avenije do Central Park West po širini, što iznosi 0.8km. Godišnje ga poseti preko 25 miliona ljudi. Impozantna cifra!

Još ako saznamo da Amerika ima pregršt ovakvih parkova, tipa Lincoln Park u Chicago-u, Golden Gate Park u San Francisco-u. Ovi parkovi nisu ni upola posećeni kao Central Park.

Park je otvoren 1857. godine sa svojih 315 hektara zemlje okružene neboderima. Današnju, punu veličinu, park dobija 1873. što iznosi 341 hektar.

Od 1821. do 1855. broj stanovnika New York-a se uvećao četiri puta. Stanovnici su pored velike gužve i buke, vapili za mirom koji će im biti blizu i u kom mogu da zaborave da su u tako velikom i bučnom gradu. Tada je i nastala ideja o kreiranju jednog ovakvog parka.

1850. godine na područiju parka živeli su slobodni crnci i irski imigranti, koji su kupili zemlju kako bi uzgajali koze i svinje. Pre početka izgradnje parka, područje je moralo da bude očišćeno od njegovih stanovnika. Otprilike 1600. ljudi je izgubilo svoje domove kako bi se napravio prostor za park. Blizu 5 miliona dolara je utrošeno kako bi se stvorio prostor za park, što je tri puta više nego što je bilo planirano za izgradnju celog parka.

Danas Central Park sadrži nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta (od kojih je jedno plivački bazen u julu i avgustu), zoološki vrt, staklenu baštu, rezervat za životinje. 10 km unutar parka koriste se za džoging, biciklizam, skejtove, rolere.

Autor: danicassmallworld.com

Share
Posted in Svet, inspirativno