Izbornik Zatvoriti

Pad

                           Ustani kad padneš

Od blastociste do trenutka kada se u porodilištu začuje plač novorođene bebe prođe devet meseci. Majušni život razvija se postepeno, a njegov čudesni razvoj roditelji radoznalo prate na UZ prilikom kontrolnih pregleda.

Svaki pokret bebe se pažljivo posmatra uz osmeh i neku vrstu brige koja se sve više i više razvija kroz ceo život. Malo dete – mali problemi, veliko dete – veliki problemi.

Koštano zglobni sistem je sistem koji čini oslonac za celo ljudsko telo. Kada majka pusti dete da izađe iz njenog malog stančića u veliki svet, do prvih koraka prođe godinu dana jer su kosti i kukovi nedovoljno razvijeni.

Da bi dete prohodalo, potrebno je preko milion pokušaja i benignih padova. Jednog dana se samo začudite kad ugledate svoje dete kako užurbano ide prema vama sa željom da vas zagrli.

Padovi mogu biti i skupi ili izazvati nepopravljiva oštećenja. Neki imaju “sreću” pa se izvuku bez težih posledica.

Laptop, ta neverovatna mašina, mozak sa čudesnim “telom” bez nogu, postao je desna ruka savremenog čoveka.

Čovek mu daje život ubacujući u njega informacije koje putuju Internetom do drugih, hraneći svakog dana milijarde korisnika vrednim i bezvrednim informacijama.

Pre izvesnog vremena moj laptop je doživeo pad sa nekih 40 cm. Jedna rutina kojom završavam dnevni kontakt sa ovom čudesnom mašinom doživela je fijasko.

Površina oslonca je bila smanjena. Neko je  prilagodio taj kutak svojim potrebama, što nisam zapazio u mraku. Pad mi se učinio bezazlenim, pa sam se tek ujutro uverio da više neću moći ugledati podizanje sistema koji znači život za ovu mašinu.

Belina ekrana i zbunjuća tišina mašine zamenila je živopisne slike i muziku. U tim trenucima setimo se prijatelja koji nam mogu dati neki koristan savet.

Otišao sam kod pravog majstora. Delovi koji znače život za ovu mašinu nisu pretrpeli, oštećenje što je kod njega izazvalo čuđenje jer se radi o izuzetno osetljivim uređajima. Ljudi su takođe osetljivi “uređaji” silom grešnih prilika.

Došlo je do prekida kabla koji povezuje ekran sa matičnom pločom. Posle pada nastalo je privremeno slepilo.

Kako bi napredovali i bili sačuvani od bespotrebnih padova, naše rutine ne smeju biti podređene samo automatizmu, već  povremenoj proveri.

Moramo uvek biti povezani sa Bogom i jedni sa drugima, jer sila gravitacija zla je toliko jaka da i “mali” padovi mogu doneti velika oštećenja po naš duhovni “operativni sistem.”

Ako se i desi pad, probaj da popraviš grešku. Izgladi odnose, vrati se Bogu…

Jedini kamen koji Bog ne može podići je ljudsko srce, ako čovek to ne želi. Nemoj biti ti taj kamen!

~ Darko Rašeta

Share
Posted in Blog, Religija i život