Izbornik Zatvoriti

Partija šaha sa pacerom – Dragan Tepavac Tepa

Kakve su ti misli takav ti je život.
                        čovek protiv mašine

Šah, veličanstvena igra strpljenja i nadmudrivanja protivnika. Još od sredine 50-tih godina prošlog veka, čovek pokušava da stvori mašinu koja bi bila nepobediva i superiornija u odnosu na čoveka.

Četrdeset godina kasnije, tačnije 1997. godine, najnovija verzija IBM kompjutera, pobedjuje svetskog prvaka Garija Kasparova. Novine u transu donose vest “Igrao je kao sam Bog – Deep Blue (šahovski program) je pobedom preskočio ljudsku vrstu – Veštačka inteligencija ima moć – Mašina je gotova stvar!”.

Medjutim, mesec dana kasnije, jedan “šahista” inače član obezbedjenja, je uz dopuštenje ljudi koji su pravili i održavali tu veštačku inteligenciju, odigrao partiju šaha sa veličanstvenom mašinom. Svima je bilo zabavno da vide kako će, mladić prosečnog znanja, (u šahovskom žargonu – pacer), biti potučen u 10 poteza.

Medjutim, na zaprepašćenje svih, mladić je lako došao do pobede. “Kako je moguće da ova neznalica pobedi ovakvu mašinu” pitali su se.

Milioni raznih poteza su ubacivani u program godinama…. Ni Kasparov nije mogao ništa. Svi su bili u čudu. Svi, osim jednog čoveka, vrsnog šahiste koji je bio deo stručnog tima.

Mladić, osrednjeg šahovskog znanja, je odigrao par nelogičnih poteza, koje kompjuter nije mogao prepoznati i potpuno počeo nepovezano da igra. Jednostavno nije pripremljen za ovako nešto, a intelegentan.

Mladić je likovao, stvaraoci veštačke inteligencije su bili u čudu a šahista se smejao od srca.

Autor: Dragan Tepavac Tepa

Share
Posted in Svet, inspirativno