Izbornik Zatvoriti

Prijateljstvo koje “je obišlo” svet

 Knjiga života – ulični zabavljači

Kada ga je pronašao ispod stepeništa zgrade u kojoj je živeo u oronulom državnom jednosobnom stanu, Džejms je bio ulični svirač koji jedva zaradi neku paru i zavisnik od droge na programu lečenja metadonom. Za sobom je imao nekoliko godina beskućništva i zavisnost od heroina koja ga je nekoliko puta gotovo koštala života.

Mačak je bio izgladneo i povređen, s velikom otvorenom ranom na boku, zadobijenom u sukobu sa drugim mačkama, možda čak i sa lisicom. Pošto je oduvek voleo mačke, Džejms mu je isprao ranu i nahranio ga, a zatim dao 28 funti, više od svoje dnevne zarade i poslednji novac iz džepa, za injekciju kod veterinara da se povreda ne bi zagnojila.

Zbog svog neurednog života životinju nije nameravao da zadrži, već je planirao da je pusti na ulicu kada se izleči.

Ali mačak Bob je imao druge planove. Kada ga je Džejms izvodio na ulicu nije pokazivao ni najmanju nameru da ode, već ga je pratio do autobusa, a zatim strpljivo čekao pred kućom. Posle nekoliko dana ušao je s njim i u atobus, pa je Džejms odlučio da ga povede na “posao”.

U mačorovom društvu zarada se utrostručila, a bilo je i ukusnih zalogaja za macu. Neko je Bobu poklonio mali crveni šal i otada se svi utrkuju u pravljenju što šarenijih šalčića i džemperića. Za Božić mu je jedna baka poklonila minijaturnu čarapu punu poslastica, a Džejms je kupio jeftinu plastičnu jelku i okačio je na nju.

Prvi put sam se osećao kao da imam porodicu. To mi je dalo odlučnost da poboljšam svoj život da bi i njemu bilo bolje. U međuvremenu sam odrastao i previše toga sam naučio. Nikada više se neću vratiti drogama – tvrdi simpatični ulični svirač.

Prizor visokog mladića koji hoda londonskim ulicama sa žutim mačkom sklupčanim oko vrata i snimci koje su obožavaoci postavljali na Jutjub privukli su i pažnju književne agentkinje Meri Pančos, koja je Džejmsu tada predložila da njihovu priču pretoči u knjigu.

Uspeh je bio ogroman. Knjiga “Ulični mačak po imenu Bob” bila je mesecima na prvom mestu mnogih lista bestselera, prodata je u 250.000 primeraka i prevedena na nekoliko jezika.

Knjiga je pretočena u film, u kojem je Bob igrao 2016. godine.

Kućni ljubimac koji je bio inspiracija za knjigu „Ulični mačak Bob“ uginuo je u svojoj 14.godini, skoro pre dve godine, ali priča o ovom neverovatnom prijateljstvu i dalje živi..

„Upoznao je hiljade ljudi, dodirnuo milione života. Nikada nije bilo mačke poput njega. I nikad više neće.

„Osećam kao da mi se u životu ugasila svetlost. Nikada ga neću zaboraviti.“ rekao je Džejms.

Izvor: blic.rs

Share
Posted in Psihologija, ishrana, zdravlje, Svet, inspirativno