Izbornik Zatvoriti

Sunce – zanimljivosti

               Moćna zvezda

Sunce je izvor života i svetlosti. Zbog nepojmljivo visokih temperatura, materija ove zvezde je u stanju plazme. Svake sekunde gubi i po nekoliko miliona tona sopstvene mase usled složenih procesa koji se odvijaju u njemu.

U svom središtu, samo jezgro Sunca, gde se odvija proces fuzije, dostiže temperaturu od preko 15.000.000. stepeni celzijusa.

Prečnik Sunca je 109 puta veći od prečnika Zemlje i teže je 330.000 puta od nje.

Procenjeno je da je Sunce toliko veliko da bi u njega moglo da stane 1,3.000.000 planeta koje su Zemljine veličine.

Sunce nema određenu boju, ono je mešavina svih boja, zato ga mi kroz atmosferu vidimo kao zaslepljujuće belo.

Hemijski sastav Sunca je prilično jednostavan. Malo više od 2/3 čini vodonik (H), dok 28% zauzima helijum (He).

Zraku Sunca potrebno je da stigne na Zemlju za nepunih 8 minuta, što je fascinantan podatak ako uzmemo u obzir da razdaljina između Sunca i naše planete iznosi prosečno 149.597.871 kilometar.

Zanimljiva Sunčeva aktivnost je i takozvani „Sunčev vetar“. Ova pojava opisuje se kao strujanje čestica, koja su izbačena enormnom brzinom iz gornjeg sloja Sunčeve atmosfere. Produkt ove aktivnosti je ono što mi vidimo kao polarnu svetlost.

„Sunčeva baklja“ je silovita eksplozija unutar Sunčeve atmosfere koja emituje energiju ekvivalentnu milijardama megatona eksploziva TNT. Eksplozija ima brzinu putanje od oko 1.000.000 kilometara na čas, a takođe ima i veliki uticaj na Zemlju u vidu otežanog ili prekinutog elektromagnetnog prenosa u mnogim telekomunikacionim uređajima.

  • “Temperatura Sunca na površini iznosi 5,505 stepeni.
  • Pomračenje Sunca spada među najaktivnije nebeske pojave.
  • Sunce se rotira oko svoje ose sa leva na desno.
  • Što nam je kraća senka, to je UV zračenje opasnije. Kraća senka nam ukazuje na veliku visinu Sunca nad horizontom, a u tim trenucima UV zračenje je najintenzivnije.
  • Za samo jednu sekundu Sunce daje energiju 35 miliona puta veću od struje koja se tokom čitave godine proizvede u SAD-u.
  • Na Sunce ide 99,8 odsto mase Sunčevog sistema, dok najveći deo ostatka otpada na Jupiter.”

Život je čudo koje živimo svakog dana.

Izvor: https://www.10naj.com

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje