Izbornik Zatvoriti

Tata

                               Poštuj roditelje

Jednog dana prelep pas ušetao je u moje dvorište vidno umoran. Video sam po ogrlici i dobro uhranjenom stomačiću da ima dom i da je dobro zbrinut. Mirno mi je prišao, pomilovao sam ga po glavi, zatim me je ispratio do dnevne sobe, polako otišao niz hodnik, sklupčao se i u uglu zaspao.

Sat kasnije prišao je vratima pa sam ga pustio napolje. Sutradan se vratio, pozdravio me, ušao unutra, zauzeo svoje mesto u hodniku i ponovo odspavao oko sat vremena. To se ponavljalo nekoliko nedelja.

Bio sam znatiželjan pa sam zakačio papirić sa porukom na njegovu ogrlicu: “Voleo bih da znam ko je vlasnik ovog divnog I umiljatog psa i da ga pitam da li zna da svako popodne dolazi kod mene da odrema?

Pas je sutradan stigao sa novim papirićem pričvršćenim za ogrlicu i odgovorom: “On živi u kući sa šestoro dece. Dvoje dece nema ni tri godine pa pokušava da se naspava. Mogu li i ja da dođem sutra s njim?”

Svi smo mi bili deca, neki među nama su i roditelji. Put odrastanja je složen put. Godine donose mudrost i bolji duhovni vid, dok telo I fizički vid propadaju. Priča koja sledi to najbolje potvrđuje.

“Sa 4. godine tata zna sve. Sa 8. godina zna skoro sve, dok sa 12. ima puno stvari koje tata ne zna.

Sa 16 godina tata ne zna ništa, dok ću sa 25. godina smoći snage da ga pitam za savet.

Oko 40. godine dolazim do jednog zaključka – trebala/o sam više slušati tatu!”

“Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.” (2 Mojsijeva 20:12)

Poštovanje se najbolje ogleda u poslušnosti. Jedina Božija zapovest koja sadrži u sebi obećanje je 5. zapovest. Bog je namerno stavio u sredinu jer poštovanje prema roditeljima najbolje otkriva kako poštujemo Boga.

~ Uredio D.R.

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje, Religija i život