Izbornik Zatvoriti

Uticaj jastuka na zdravlje

            Kvalitetan odmor

Prvi jastuci potiču iz antičke Mesopotamije. Rađeni su od kamena, a mogli su da ih priušte samo imućni. Za razliku od drevnih kamenih jastuka, današnji su mekani i pahuljasti, a mnogi ljudi ne mogu da spavaju bez njih.

Kako jastuci mogu uticati na zdravlje pročitajte u sledećem tekstu.

1. Smanjuje bolove u leđima

Neki jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Kada spavate bez njih, kičma se može odmoriti, a telo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže kod bolova u vratu

Većina jastuka vam ne omogućava da spavate u prirodnom položaju. Naprotiv, mogu čak pogoršati držanje tokom spavanja. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvaće nelagodu, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti do bolova u vratu.

3. Sprečava glavobolju

Ako se budite s glavoboljom možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju napetost u vratnim mišićima zbog čega se mogu pojaviti jutarnje glavobolje.

4. Može ublažiti stres

Neudobno spavanje izazvano jastukom može uticati na poremećeni san. Telo tako ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje obavlja, a stalni nedostatak sna može uticati na vaše raspoloženje.

5. Može biti dobro za kosu

Ako se ujutro budite sa suvom i zamršenom kosom, to može biti zbog jastuka. Jastučnice takođe mogu da upiju ulja s kose, čineći je suvom i lomljivom, piše Bright Side.

Izvor: https://www.b92.net

Share
Posted in Psihologija, ishrana, zdravlje