Izbornik Zatvoriti

Žirafa – čudo prirode

  Oblakoder među životinjama

Reč ‘žirafa’ potiče iz arapskog jezika i znači “skup životinja” ili “visok”.

Ako bi životinje “pravile” košarkaški dream team (tim snova), ova životinja bi nesumnjivo zauzela mesto centra. Svakako, ona je u centru pažnje svih onih koje zanima čudesan organizam ove životinje, tj. kompleksnost života kao pojave na Zemlji.

Jedina je životinja koja se rađa sa rogovima. Rep im dostiže dužinu od 2,4 metra.

Između glave i repa nalazi se čudesno telo koje dostiže dužinu od oko 5 metara. Njihove tanke noge izdržavaju težinu od oko 1400 kg, galopirajući ponekad i brzinom od čak 60 km na sat.

Anatomski gledano, najfascinantniji deo tela ove životinje je vrat. Širina mu je oko 28 cm, a dužina dostiže čak dva metra.

Koliko jako srce mora imati ova životinja da bi krv dojurila do mozga koji je tako daleko?

Srce je dugačko oko 60 cm, teško oko 11 kg. Ova ogromna pumpa šalje do mozga 75 litara krvi u minuti omogućavajući žirafi da bude to što jeste – veličanstvena, prekrasna životinja.

Kada već spominjemo litre, valjalo bi reći da pri jednom udahu žirafa utroši 12 litara kiseonika.

Njeno jedino gorivo, “verovali” ili ne, jeste lišće. Pojede preko 60 kg lišća dnevno, a to sve zalije sa 13 litara vode. Lišće ne opada sa grana samo zbog jeseni, nju usisava žirafa oblizujući se kao da je reč o najukusnijem voću ili povrću.

Važna lekcija za sve ljubitelje “dobre hrane” – nije sve što je ukusno dobro za naše zdravlje. Najukusnije stvari donosi priroda – sveže voće i povrće koje je svima nama postalo bljutavo, jer je primat u formiranju ukusa preuzela industrijska hrana.

Kada bih tvrdio da je ovako kompleksan organizam kao što je žirafa nastao slučajno, da li biste mi poverovali?

Postoje dve teorije – dva pogleda na svet – i obe su potrkrepljene dokazima. U jednoj je Bog izvor života, a u drugoj Veliki prasak u čijoj je osnovi evolucija ili postepeni razvoj života. Neki veruju u spoj ove dve teorije – i Bog i Veliki prasak.

Nijedan insekt, biljka, čovek nisu nastali slučajno; nastali su razmnožavanjem, zaprašivanjem, sađenjem, intimnim činom vezivanja dve osobe čijom ljubavlju nastaje novi život.

Slučajnosti ne postoje; postoji neko ko je osmislio život pre nego što je on dat da se prenosi.

Možda je najbolje da nam odgovor na tu dilemu da afrička životinja svojom čudesnom anatomijom i lepotom. Njeno srce i dugačak vrat pričaju priču koja nikog ne može ostaviti ravnodušnim.

Život je čudo koje živimo svakog dana.

~ Darko Rašeta

Share
Posted in Blog, Religija i život