Izbornik Zatvoriti

Život među dva miliona stabala

 

Pošumljvanje.
                          Sebastiao Salgado.

Poznati brazilski fotograf Sebastiao Salgado i njegova supruga Leila uz pomoć prijatelja i ljudi dobre volje su zasadili 2,7 miliona stabala tokom perioda od samo 20 godina i potpuno obnovili čitavu šumu koja je uništena krčenjem šuma.Sve je počelo 1994. godine kada je Sebastiao nasledio porodično zemljište u državi Minas Gerais, nakon što je završio traumatično izveštavanje u Ruandi.

Već opustošen svojim profesionalnim zadatkom, možete zamisliti kako je bio užasnut kada je, nakon povratka u svoju domovinu, našao svo drveće posečeno. Nigde nije bilo tropskog raja koji je pamtio iz detinjstva.

Onda je njegova žena došla do brilijantne ideje o presađivanju šume.

“Zemlja je bila bolesna kao i ja – sve je bilo uništeno. Samo oko 0,5% zemlje bilo je prekriveno drvećem. Onda je moja supruga imala fantastičnu ideju da presadi ovu šumu. I kada smo počeli to da radimo, u šumu su polako počeli da se vraćaju insekti, ptice i ribe, i zahvaljujući tom povećanju stabala i ja sam se ponovo rodio – to je bio najvažniji trenutak”, rekao je Salgado.

Da bi ostvarili svoje snove, Salgado i njegova porodica regrutovali su partnere, prikupljali sredstva i u aprilu 1998. osnovali Instituto Terra. Od tada su potpuno promenili okruženje vrativši ga u prvobitno stanje, gledajući svakodnevno kako ponovo bujaju flora i fauna.

Od prvog dana osnivanja, Institut Terra se obavezao na oporavak 1.502 hektara šume na farmi Bulcao u Aimores, Minas Gerais. Preimenovali su poljoprivredno zemljište u privatni rezervat, a prva masovna sadnja obavljena je u decembru 1999. godine, nakon čega je postala godišnji ritual uz podršku važnih saradnika. Posađeno je preko 290 vrsti drveća i grmlja čime je stvorena prelepa šuma koja sada izgleda kao tropski raj.

Izvor: mojenterijer.rs

Share
Posted in Svet, inspirativno