Izbornik Zatvoriti

Zvezda severnjača i smisao života

Zvezda vodilja.
               Zvezda vodilja

Kada razmišljamo o životu, kao pojavi čiji smo i mi deo u nama se pokreću mnoga pitanja. Pre ili kasnije svako ljudsko biće razmišlja ili diskutuje s drugim ljudima o smislu života. F.M. Dostojevski, jedan od najvećih pisaca kojeg je svet imao otkrio nam je u čemu je tajna ljudskog života: “Tajna čovekovog života nije u tome samo da živi, već da zna zašto živi.”Svako od nas se barem jednom osetio potpuno izgubljenim u duhovnom smislu, tražili smo utehu, ali nje nije bilo.Puno je i onih koji su doslovno bili izgubljeni i nisu umeli da pronađu put izbavljenja. Nisu imali kompas, niti su umeli da pronađu zvezdu na nebu, zvezdu Severnjaču pomoću koje bi se orijentisali i pronašli pravi put, pa su ostali potpuno zavisni od akcije spasilačkih ekspedicija.

Kako pronaći zvezdu Severnjaču na nebu? Šta je smisao života? Mogu li ova dva pitanja imati simboličnu vezu?Kada je noć vedra, sever može da se dovoljno tačno odredi po Severnjači. Ona se nalazi u sazvežđu Malih kola (Mali medved), a najlakše ju je pronaći pomoću Velikih kola (Veliki medved).

Velika kola se sastoje od sedam jasno vidljivih zvezda, raspoređenih tako da daju sliku zaprežnih kola posmatranih sa strane. Najbolje je krenuti od zadnje stranice Velikih kola: pet dužina te stranice se doda na njenu postojeću dužinu, i na kraju tako produžene stranice nalazi se Severnjača.Zvezda Severnjača predstavlja sistem sastavljen od tri zvezde. Najsjajnija je zvezda Polaris A. Oko Polarisa A orbitiraju bliža Polaris Ab, i dalja Polaris B zvezda.

Ko ili šta je zvezda Severnjača za svakog od nas kada se “izgubimo” u šumama i nepristupačnim teritorijama života? Simboličan odgovor na ovo pitanje možda kriju tri zvezde: Polaris A, Polaris Ab i Polaris B.

Za mnoge ljude Polaris A ili najsjajnija zvezda vodilja u životu je Bog. Imanuel Kant je svoje divljenje i veru u Boga iskazao na veličanstven način u jednoj rečenici: “Dve stvari mi kažu da ima Boga: zvezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni.” Ponekad nam se čini da je Bog daleko od nas, ali da li je stvarno tako? Evo šta je veliki pisac Lav Tolstoj rekao o tome: “Ljudi govore za Boga da živi na nebu, a govore i to da živi u čoveku; i jedno i drugo je istina. On je i na nebu, to jest u beskonačnom svetu, i u duši čovekovoj.” Bog je bliže nego što mislimo, ali nam bol i patnja ponekad smetaju da ga “vidimo”. Ako postoji Bog, zašto postoje bol i patnja? Da li Bog, koji je Ljubav, može mirno da gleda našu patnju?

Bog nije nemi posmatrač bola, jer ga je i sam iskusio na krstu Golgote zbog nas, i svojom žrtvom je direktno pokazao da je uzrok patnje greh, greh koji činimo prema Njemu i jedni prema drugima. U Jevanđelju po Jovanu 3:16 stoji zapisano: “Jer Bogu tako omilje svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.” Bog je Ljubav, On je naša zvezda Polaris A u svim mračnim noćima.

Druga zvezda po sjaju – Polaris Ab mnogima je bračni drug, jer s njim/njom stvaraju dom, potomstvo, dele dobro i zlo, poslovne uspehe i neuspehe… Ova zvezda u današnjem vremenu često gubi sjaj i nestaje sa neba života mnogih. Zašto? Mnogi olako i brzopleto krunišu svoju zaljubljenost bračnim burmama i zavetom da će biti verni jedno drugom u dobru i zlu, dok ih smrt ne rastavi. U većini slučajeva dođe do razdvajanja. Stupanje u bračnu zajednicu jedna je od najkrupnijih odluka u životu. Kako doneti pravu odluku? Savezništvo razuma i srca, uz duže međusobno upoznavanje, su prvi i najvažniji koraci do bračnog zaveta, a kasnije kad životni izazovi i problemi uzmu maha, sklopljeni brak može opstati samo ako počiva na temelju stvarne ljubavi i međusobnog uvažavanja bračnih drugova.

Treća po sjaju i ništa manje bitna je zvezda Polaris B koja sigurno može simbolično predstavljati porodicu kao temelj društva, države, pa i nas samih. Život je svakako lepši i lakši kad uz nas stoje i pravi prijatelji koji su, uz porodicu, bitan faktor sreće i stabilnosti.

Šta bismo mogli reći za dva sazvežđa, Velika kola i Mala kola? Kola predstavljaju simbol pokreta, moći, upravljanja, što se u prenesenom smislu može odnositi na karijeru koja je za mnoge smisao življenja. Međutim, ne zaboravimo da nam ta sazvežđa samo pomažu da pronađemo put do zvezde Severnjače; i da karijera i novac ne mogu u potpunosti ispuniti dušu smislom i mirom, već su samo deo njega.

Kad god se izgubite u fizičkom ili duhovnom smislu setite se da na nebu vašeg života postoje tri zvezde: Polaris A, Polaris Ab i Polaris B, i da postoji razlog zašto živite.

~ Darko Rašeta

 

 

Share
Posted in Blog, Religija i život