Izbornik Zatvoriti

Bermudski trougao

Bermude beach
                          Bermudski trougao.

Bermudski trougao je svakako najmisteriozniji kutak naše planete. Neki ga nazivaju „ivicom izgubljenog sveta“, mnogi „zonom sumraka“ jer se za njega vezuju misteriozne i nerazjašnjene priče.

Granice Bermudskog trougla nisu precizno definisane, ali se većina autora slaže da temena trougla čine grad Majami, ostrvo Bermuda i Portoriko.Najpoznatiji događaj koji je od Bermudskog trougla napravio medijski bum desio se 5. decembra 1945. godine kada je pet mornaričkih bombardera nestalo na rutinskom zadatku, a izgubljen je i avion koji je krenuo u spasilačku misiju. Ukupno, bez traga je nestalo 27 ljudi.

Prema nezvaničnim podacima, u Bermudskom trouglu se od vremena Kristofera Kolumba pa do danas dogodilo oko 1000 nesreća, koje uključuju nestanak ljudi, brodova i aviona.

Postoji mnogo teorija kako dolazi do nesreća: od varijacije kompasa, golfskih struja, opasnih talasa, preko ljudskog faktora pa sve do magijskog uticaja ostataka drevnih civilizacija na sve koji se nađu u ovom delu sveta. Nauka napreduje sve više i više, tako da je pitanje dana kada će ova misterija biti rešena.

Život je jedno veliko putovanje. Svako od nas je silom prilika morao doploviti u vode duhovnog “Bermudskog trougla”; možda je tako “vetar” duvao, ili smo, možda, hteli da stignemo do Bermudskih ostrva – našeg zamišljenog raja.

Sigurno ste se uspaničili kada je kompas u kabini vašeg “broda” iznenada postao potpuno neupotrebljiv. Počeli ste da postavljate sebi ono čuveno pitanje, zašto baš meni ovo da se desi?

Da bude još gore, talasi su postajali sve veći i veći. Problemi su kao talas – ako smo suviše mali a oni veliki, poklopiće nas, odnosno potopiti. Oni nas bacaju kao bura; čas smo na vrhu talasa, čas u centru oluje, sa pretnjom da završimo u ambisu. Mnogi ljudi, nažalost, nestanu u tom duhovnom “Bermudskom trouglu”.

Ne postoji univerzalni recept kako stići do “Bermudskih ostrva” . Svakako ne treba ići prečicama i putevima kojima su išli oni koji nisu stigli do cilja. Uzmite kormilo svog života u svoje ruke jer niko ne može dobro ploviti vašim ”brodom” kao vi.

Kada naiđu talasi, kad polude kompasi, ne predajte se, već svojim životnim iskustvom i smirenošću izadjite svojim ”brodom” nepovređeni iz oluje.

Ako se i desi brodolom, ne zaboravite da je, koliko god u tom trenutku bila vaš neprijatelj, voda isto toliko i “prijatelj” jer ona “zna” put do najbliže obale.

Možda će novi brod i novi plan putovanja kao i iskustvo koje ste stekli odvesti vaš ”brod” do sigurne luke Bermudskih ostrva ka kojoj svi težimo, šta god ona predstavljala za vas.

~ Darko Rašeta

Share
Posted in Blog, Svet, inspirativno