Izbornik Zatvoriti

Cipele patrijarha Pavla

                            obućarski zanat

Pablo Pikaso je jednom rekao: “Dajte mi njegove cipele, a ja ću nacrtati čoveka”. Postoji mnogo cteža i slika patrijarha Pavla, što govori samo jedno, da je on bio čovek u pravom smislu te reči.

Patrijarh Pavle važio je za dobrog i skromnog čoveka. Bio je poznat i po tome da je voleo da pešači i koristi gradski prevoz.

Kažu da je imao lepe cipele. Čak 30 godina ih je koristio da stigne tramvaj ili autobus, da stigne na neko odredište i učini neko dobro delo.

Jednom prilikom su ga pitali da li su mu udobne cipele.

– Jeste, udobne su, mogu u njima dugo da pešačim” – rekao je.

– Gde ste ih kupili?

– Eh, kupio!

Ljudi bliski patrijarhu su posle otkrili da ih je pronašao bačene blizu kuće svoje sestre. Video je da su stare, ali očuvane i odlučio da ih sredi u svojoj radionici. Kažu da je veštinu obućarskog zanata naučio od jednog obućara u blizini Patrijaršije.

Noseći ove cipele naučio je važnu lekciju u životu, koja i danas nalazi put do ljudskih srca.

“Pre nego što počneš suditi o meni i mom životu, obuj moje cipele i idi mojim putem! Prođi ulice, brda i doline! Oseti bol i sreću! Prođi godine kroz koje ja prolazim, padni preko svakog kamena koji se meni našao na putu! Ustani uvek ponovo i idi istim putem, kao što i ja radim. I tek mi onda možeš suditi.”

Na ovom svetu ima najviše sudija, ali niko ne voli da mu se sudi. Obuj tuđe cipele pre nego što uperiš prst u nekog.

Pablo Pikaso je jednom rekao: “Dajte mi njegove cipele, a ja ću nacrtati čoveka”.

~ Darko Rašeta

Share
Posted in Blog, Religija i život