Izbornik Zatvoriti

Galeb

                         Knjiga života – galeb

Krajem maja ove godine Marko Šćiban, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istraživao je ptice u okolini Kladova. Među ostalim pticama na obali Dunava bile su prisutne polno zrele jedinke morskih galebova i sinjih galebova, što je ukazivalo na moguće gnežđenje.

Detaljna pretraga terena dala je rezultat. Na kamenitoj obali pronađena su 3 gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama.

Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Ova vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima.

Van perioda gnežđenja morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Hrani se živim plenom poput riba, rakova i malih sisara, ili otpacima sa deponija. Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji.

Izvor: https://www.b92.net

Share
Posted in Svet, inspirativno