Izbornik Zatvoriti

Vrabac

                                    Dživ dživ

Zbog svoje ljupkosti, okretnosti, inteligencije i pozitivnog osećaja koji izaziva, vrabac spada u omiljene ptice širom sveta. Vrabac je najrasprostranjenija ptica na Zemlji koja se nastanjuje u svim predelima, osim na Antarktiku. Vrabac spada u porodicu ptica pevačica koja se pojavljuje u više vrsta. Gruba podela razdvaja vrapce na one iz porodice Passeridae koji nastanjuju Evropu, Aziju i Afriku, i one iz porodice Emberizidae koji žive u Severnoj i Južnoj Americi.  

Oni su mali, brzi i okretni, uglavnom braon i sive boje. Mužjake odlikuje siva kruna, obrazi i stomak,  a vrat i kljun su crne boje.  Kod ženki izostaju ovakve kombinacije boja. Teški su svega 30 grama, dugački između 14 I 16 cm sa rasponom krila od 25 cm. Vrabac ima noge i prste koje su prilogadjenje za stajanje na grani i žicama, a njihov kljun je idealan za kljucanje semena i zrna.

Rasprostranjenost: Gde žive vrapci?

Vrapci se mogu naći u skoro svakom staništu, od pustinja i sušnih travnjaka, do močvara, šuma i urbanih sredina. Često se okupljaju u velikim jatima da bi došli do hrane i agresivno teraju druge ptice sa svoje teritorije koje mogu biti veći od njih.

Vrapci su izuzetno prilagodljive ptice stanarice koje se uglavnom  gnezde u gradjevinskim objektima. Za donošenje mladih na svet vole mala,  zatvorena mesta kao što su rupe u zidu, kutije od roletni, rogovi krova, male odvodne cevi, unutrašnjost drveća i žbunja.

Sezona parenja vrabaca je krajem aprila, početkom maja kada mužjak pravi gnezdo od trave, slame, hartije, tkanine. Parovi se udružuju samo u vreme parenja kada ženke mogu biti agresivne i oteti mužjaka čiju izabranicu teraju iz gnezda i ubijaju mlade. Dešava se i da gnezda prave preko postojećih u kojima se nalaze mladi. Ženka nosi pet do šest prašnjavih jaja iz kojih se već nakon 10 do 12 dana izležu ptići.

U toku sezone parenja, može se izleći i do 25 mladih ptica.

Zanimljivosti:

Ugroženi simbol Beograda

Prema legendi, vrabac je postao simbol Beograda nakon turskog napada 1456. Godine kada je među stradalima pronađen i vrabac proboden sa tri strele.

Vrabac pokućar je ugrožena vrsta u glavnom gradu i broj ovih ptica je rapidno opada. Uzroci se nalaze u ukupnoj promeni načina života i eko sistemu. Vrapci teško dolaze do hrane, a veće i snalažljivije ptice poput svraka i vrana prilagođavaju se ishrani u gradskoj sredini, postaju svaštojedi, i što je posebno značajno, vrapcima otimajui jedu jaja i uništavaju mlade.

Vrapci predstavljaju ugrožene ptice u čitavoj Evropi.  U Velikoj Britaniji broj vrabaca se za poslednjih 25 godina smanjio za 60 %. Slično je i u Holandiji gde je prepolovljen broj ovih ptica.

Izvor: ekozastite.com

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje