Izbornik Zatvoriti

1000 zašto 1000 zato

Knjiga.
           Knjiga za sva vremena

“1000 zašto 1000” zato je knjiga koju čitaju sve generacije. Komentar na jednom od foruma vezanih za ovu knjigu govori u prilog tome: “Ovu knjigu sam baš volela kao dete, sačuvala sam je za moju kćerku…” Koja je tajna uspeha ove enciklopedije? Da li njene korice prijaju našem oku ili se tajna nalazi upisana na njenim stranicama?

Ima nešto privlačno na koricama ove studiozne enciklopedije, to je prvi utisak koji mene obuzima kada je gledam. Marketing je jedna od najbitnijih stavki kod prodaje nekog proizvoda, ali ova knjiga kao da je sama sebi marketing.

Možda tajna visokog tiraža leži u tome što njene korice odgovaraju sadržaju knjige. Nema laži, nema prevare kako bi privukla kupca.

Nema šminke koja bi ulepšala neku eventualnu prazninu koja postoji u nekim drugim knjigama. Jednostavnost i toplina! Odelo ne čini čoveka, ali puno govori o njemu. Tako je i sa knjigom.

“Najvažniji znak na svetu je – znak pitanja” napisao je Konije. Ova enciklopedije ih ima čak 1000.

Najbolji parametar za procenu dubine ljudskog uma su pitanja koja neka osoba postavlja. Da bismo dobili prave odgovore, potrebno je formulisati pitanje na pravi način.

“Bitno je ne prestati postavljati pitanja. Radoznalost ima svoje razloge zašto postoji.” Ovo je svojevremeno izjavio Albert Ajnštajn. On je očegledno postavljao prava pitanja u svom životu jer je dao odgovore na mnoga pitanja koja su mučila čovečanstvo.

Kakva su tvoja pitanja? Odgovor je jednostavan, ona se ogledaju u tvom životu.

Da li si našao odgovor na njih? Pogledaj u svoje srce, ono će ti odmah odgovoriti. Ako postoji nemir ili skrivena čežnja, nemoj je ugušiti. To je znak da treba još jednom da preispitaš svoj stav.

Ići za većinom nije merilo istine. Pravi put je uzan, njime koračaju hrabri, oni koji postavljaju prava pitanja. Odgovori koje nudi život i ljudi često nisu laki.

Život je jedna velika enciklopedija. Možda ste do sad postavili na hiljade pitanja, ali niste našli pravi odgovor, odgovor koji će ispuniti vaše srce mirom, a vaše lice ozariti smislom.

Neka vaš život bude 1000 zašto, 1000 zato. Trudite se da pravim pitanjima dođete do pravih odgovora jer oni postoje. 

~ Darko Rašeta

 

Share
Posted in Blog, Kutak za decu i roditelje