Izbornik Zatvoriti

Prvi automobil

Karl Friedrich Benz.
     Karl Friedrich Benz.

Karl Friedrich Benz je bio nemački inženjer automobila. Smatra se da je Benz jedan od izumitelja (zajedno sa savremenikom Gottlieb Daimlerom) benzinsko-pokretnih automobila.

Rođen u Muhlburgu (danas deo Karlsruhe), Baden, Nemačka, školovan je u Karlsruhe Gramatičkoj školi i Karlsruhe Politehničkoj školi. Uspostavio je svoju prvu kompaniju za snabdijevanje sredstva za izgradnju, 1871.  Oženio se Berthom Ringer 1872. i zajedno su imali petoro dece…

Benz je započeo Benz & Co. 1883. u Mannheimu za proizvodnju industrijskih mašina. Tu je izumeo i patentirao razne vrste mašina. Kasnije je saznao o Gottlieb Daimleru, koji je u to doba radio na kolima s četiri točka. Zbog Daimlera, Karl je počeo da pravi svoj motorwagen s  posebnim mehanizmom. Benz je ne samo izumeo svoju mašinu, jednocilindričan mehanizam hlađen vodom, 958 cm³, i 0.75 hp (560 W), nego je, takođe, napravio cela kola! S tri točka, kola je prvo vozila njegova supruga Bertha Benz kroz Mannheim 1885.

A 29. januara 1886, dobio je patent za kola (DRP 37435) i u julu je predstavio svetu prvi benzinsko-pokretni automobil. Već 1903. Benz odustaje od Benz & Co. i postaje penzioner, ali zadržava mesto u nadzornom odboru sve do smrti. Benz i Daimler firme su se kasnije ujedinjene da bi se stvorila Daimler-Benz firma 1926.

Automobili te kompanije su otad poznati kao Mercedes-Benz. Po njemu je pogonsko gorivo za automobil nazvano benzin (od Benz).

Izvor: http://www.haoss.org

Priredio: V.V.M.

Share
Posted in Kutak za decu i roditelje