Izbornik Zatvoriti

Vitamin C i zdravlje

Vitamin C.
                     Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina je u pravom smislu reči vitamin onih koji se hrane biljkama. Niko ko se hrani biljnom hranom neće oskudevati u vitaminu C. Samo jedna pomorandža sadrži velike količine vitamina C. Vitamin C se nalazi u vrlo maloj količini u mesu, ribi i jajima, ili ga uopšte nema. Mleko sadrži malu količinu dovoljnu za bebu, ali ne i za dete ili odraslog čoveka.

Vitamin C je veoma osetljiv na toplotu i svetlost; otuda kuvane ili pržene namirnice gube veći deo vitamina. Slična situacija je i sa konzervisanom hranom. To je dodatni razlog da upotrebljavamo sveže namirnice, kao što su voće i salate.

Vitamin C aktivira funkcije svih ćelija. To je moćni antioksidant koji koči biohemijske procese starenja ćelija (najverovatnije i ćelije raka), koje su uglavnom oksidantnog tipa. On pospešuje apsorpciju gvoždja u crevima i jača odbrambeni sistem organizma, neutrališe otrove iz krvi, potpomaže zarastanje rana i utiče na mnoštvo drugih vrlo bitnih fizioloških funkcija. Nedostatak vitamina C dovodi do bolesti zvane skorbut, koja se ogleda u slabljenju, slaboj otpornosti prema infekcijama, krvarenju desni i kože.

Danas su slučajevi skorbuta retki, ali se često srećemo sa delimičnim nedostatkom vitamina C, zbog nedovoljnog unošenja svežeg voća ili povrća. Simptomi su neznatni i mogu proći nezapaženi: nenormalan zamor, kako fizički, tako i intelektualni, krvarenje, sklonost ka infekcijama, usporeni rast kod deteta.

VITAMIN C

Namirnice – količina u mg na 100 g

Šipak 600
Kivi 300
Lucerka 183
Paprike 131
Kupus 105
Pomorandže 59
Jagode 58
Limun 51
Mango 41
Spanac 39
Rotkvice 30
Paradajz 24
Grašak 23
Ananas 21
Trešnje 15
Crni luk 7,5
Žitarice 0
Kravlje mleko 2
Losos 0,9
Meso 0
Jaja 0

~ Dr Pamplona Rodžer

Share
Posted in Psihologija, ishrana, zdravlje